Nedan visas lite exempel på specialrenoveringar som utförts av urreparatören.

urtavla1_före_renovering.jpg index_borttagna renoverad urtavla utan index renoverad urtavla

Exemplet visar en urtavelrenovering av en Omega Constellation Pie Pan. Ovanpå färgen ligger en klarlack som med åren har oxiderat. Denna lack löstes upp sedan indexen tagits bort. Sedan lades en ny klarlack på. Urtavlans skick är av stor betydelse för hur lyckat resultatet blir. En mekanisk skada kan knappast döljas, speciellt inte när det gäller ljusa urtavlor.

 

 omega röd     renoverad röd urtavla

Här är ett exempel på hur lacken kan ändra färg med tiden. Resultatet av renoveringen vid detta sämre utgångsläge blir inte perfekt, men godkänt. 

 

 Visare och index

renoverad sekundvisare sekundvisare orenoverad

Ibland är kunden mycket angelägen om att behålla originaldelar. Här har urreparatören tillverkat ett nytt visarrör till en kronograf. Den högra bilden visar resultatet och den vänstra visar råämnet som anpassats.

 

självlysande färg på indexNär urreparatören renoverat dessa fyra klockors urtavlor har han först tagit bort all gammal lysfärg från siffror och visare. Sedan har ny lack lagts på och renoveringen avslutades med målning av siffrorna med ny självlysande färg. Det är lite knepigt att få till den rätta "vintage"-tonen på färgen.

Visarna måste ibland även slipas, målas och/ eller förgyllas.

 

 

omega officer

Till höger visas ett exempel på en skadad svart urtavla som renoverats. Längst ner till vänster i vänstra bilden ser du hur den ser ut i renoverat skick.

                        

 

 

 

Nedan visas exempel på visarrenovering. Det kan vara tidsödande att blanda till en nyans som stämmer med klockans karaktär.

orenoverade visare  visare med fluorescerande färg  fluorescerande i mörker

 

Balansaxelbyte

balansaxel byte 1    balansaxelbyte2     Balansaxel byte 3    

Urreparatören får ofta frågor om hur ett balansaxelbyte går till. Bilderna visar hur han går till väga vid demontering av axeln. (Bytet innehåller även många fler moment.) 

Vid ett balansaxelbyte gäller det att vara mycket noggrann vid demonteringen. Punsar och hål väljs ut innan axeln tas bort från balansen. Sedan placerar urreparatören balansaxeln i svarven med undersidan utåt och ämnet fräses bort. 

Tredje bilden visar när man fräst bort så mycket att man börjar närma mig "ring-släppet". Då gäller det att gå långsamt fram då ringen som skapats släpper väldigt plötsligt. 

 

  balansaxel byte ring     Balance staff change 5      

Här har "ringen" lossnat och hålls i en korntång. Nu sitter axeln så löst att den ibland lossnar av sig själv men ofta måste man montera upp den för att med lätta slag slå ut den.Observera att urreparatören alltså inte slår ut balansen och nitningen från ovansidan. Resterande moment i balansaxelskiftet går sedan enkelt.

 

Tillbaka till tjänster